Durata de livrare: 24-48H
Aparat electric pentru montat fagurii pe sarma, cu doua trepte de putere (sarma zincata sau de inox, cu grosimi cuprinse intre 0.4 - 0.5 mm).
Aparatul electric este un dispozitiv indispensabil in orice stupina stationara, cu acces la reteaua de curent electric 220V, pentru montarea rapida si cu atentie acordata detaliilor a fagurilor pe sarma, respectiv a incastrarii sarmelor in foita de ceara si lipirea acestora.
Principiul de functionare este relativ simplu, curentul electric aplicat incalzeste sarma, topind ceara de-a lungul acesteia, care dupa racire ramane foarte bine lipita pe sarme.
Instructiuni de lucru:
1. Asigurati-va ca foita se incadreaza in cotele ramei, pastrand un rost de dilatare al foii de ceara in cadrul ramei; daca este nevoie, taiati marginile foitei, asa incat sa asigurati o toleranta de 5 mm intre marginile foii si rama de lemn (stanga - dreapta si la partea de jos; sus poate fi apropiata de rama, de acolo incep albinele cresterea), pentru permiterea dilatarii cerii la temperatura stupului si pastrarea foii perfect dreapta in timpul cresterii de catre albine;
2. Asezati foita astfel pregatita pe sarmele ramei; asigurati-va ca nu este ondulata si calca suficient de bine pe sarme, este in contact cat mai bun si pe o lungime cat mai mare a sarmelor, fiind nevoie doar de incalzire pentru incastrarea usoara a acestora (ceara are punct de topire 62 grade Celsius). Apasati usor foita de ceara de-a lungul sarmelor pentru a asigura contactul in cazul in care aceasta este usor ondulata;
3. Dupa ce foita este asezata pe sarme si potrivita in cadrul ramei, aplicati curent electric cu ajutorul clestilor aparatului la capetele sarmei. Veti observa o usoara scanteiere, care confirma continuitatea sarmei. Dupa cateva secunde de aplicare a curentului (depinde de rezistenta proprie a sarmei la curentul electric - in general dureaza 10 secunde la sarma de inox AISI304 0.4 mm, la 5 sarme orizontale) veti observa ca foita se albeste de-a lungul sarmelor, moment in care va opriti din aplicarea curentului, pentru ca este semnul ca sarmele s-au incalzit si ceara s-a topit suficient, observandu-se sarmele prin aceasta (observatie importanta: este mai bine ca foita sa nu fie lipita, sa fie taiata! Nu trebuie insistat)
4. Dupa incalzirea sarmei si topirea cerii, opriti aplicarea curentului si continuati apasarea usoara cu degetele a foitei de ceara pe sarma, in special spre capetele acesteia unde are tendinta sa nu calce suficient de bine sau resturile de lemn din gurirea ramei, usoare bavuri, pot impiedica un contact bun al foitei de ceara cu sarma; asigurati-va ca si spre capete sarma a fost in contact cu ceara, puteti perfectiona lipirea apasand usor cu degetele pe capetele sarmei, pe foita de ceara, in timpul racirii acesteia.
Observatii importante:
In timpul lucrului si al mutarii de la o rama la alta / pregatirii ramei urmatoare, va recomandam sa prindeti clestii electrici ai aparatului conectat la tensiune, unul de izolatia celuilalt, altfel incat sa nu se poata atinge intre ei si sa preveniti scurtcircuitul accidental, sau eventual sa-i lasati departati pe masa de lucru incat sa nu se poata atinge intre ei.
Treapta 1 este potrivita pentru sarma zincata, care datorita rezistentei mici se incalzeste mai repede, iar treapta 2 este potrivita pentru sarma de inox, care are o rezistenta mai mare si necesita un timp mai indelungat de expunere la curent pentru incalzirea sarmelor.
In cazul folosirii unor sarme atipice sau in cazul in care incalzirea generala a intregii sarme a ramei dureaza prea mult, puteti efectua lipirea fiecarei sarme in parte, aplicand curent la capetele acesteia pe fiecare rand. In acest caz, lipirea este mai rapida, temperatura mai inalta, incastrarea sarmei in foita de fagure mai buna, dar dureaza un pic mai mult datorita lipirii fiecarei sarme in parte si un timp de adaptare al apicultorului cu temperatura mai inalta care alaturi de avantaje necesita atentie pentru evitarea taierii foitei de fagure.